Kako pripremiti decu za školu: smanjite tehnologiju, budite prisutni i pričajte o problemima

Počela je nova školska godina. Stručnjaci savetuju da treba smanjiti upotrebu tehnologije, puno komunicirati i postaviti jasne granice dužnosti.

Pre početka škole prolagodite vreme buđenja i odlaska na spavanje onom školskom, puno komunicirajte, smanjite tehnologiju te postavite jasne granice oko dužnosti i očekivanja.

Nakon celog leta, kao i dužeg razdoblja online nastave, deci se koncept odlaska u školu i svakodnevnog boravka tamo može činiti stran i dalek. Stručnjaci objašnjavaju kako je na roditeljima da tu prilagodbu olakšaju, dajući im korisne savete za to.

- Iako su roditelji zabrinuti oko mogućnosti zaraze virusom i pravila poštovanja socijalne distance u školi, kao i nošenja maski, na njima je da decu na najbolji mogući način pripreme za školu - objašnjava britanska psihološkinja Hope Bastine, naglašavajući uticajnu ulogu roditelja u podstocanju pozitivnog stava deteta. 

Evo koje korake Hope naglašava da bi roditelji trebali učiniti u danima pre škole.

Postupno smanjite tehnologiju

Internet je bio sjajna obrazovna platforma i dobar izbor zabave u karantinu, a vraćanjem u škole je vreme da opet počnemo postupno jačati granice njegovog korišćenja, piše Daily Mail.

Plava svetlost koju emituju elektronski uređaj može 'reprogramirati mozak' da on odloži početak spavanja. Zato već danas redukujte vreme koje deca provode na mobilnim telefonima, tabletima i računarima, naročito pre odlaska na spavanje. Idealno bi bilo duže, ali vodite se minimalnom granicom od barem sat vremena bez tehnologije pre spavanja.

Ukoliko dete koristi telefon kao budilnik, bolje bi bilo da investirate u onaj klasičan.

Da biste detetu suptilno olakšali rutinu, provedite vreme pre spavanja s njima i obratite im svoju nepodeljenu pažnju. Zajedno pripremite topli napitak, pročitajte knjigu - kako bi lakše zaspali uz osjećaj roditeljske sigurnosti i brige.

Dobar početak dana

Zdrav i hranjiv doručak neophodan je za dobar početak dana, a bez njega vaše dete može biti umorno, nemirno i nervozno kroz celi školski dan.

Prema jednoj studiji iz 2017., nakon školskih praznika čak preko 58 posto dece ima jače izraženu mrzovolju ujutru, a 22 posto njih ima veću verovatnoću problema u školi s ponašanjem zbog dramatične promene u njihovoj rutini.

Uspostavljanje zdravog konzistentnog doručka pomoći će tome da se suprotstavi. Smanjite slatku hranu, bitna je ravnoteža.

Budite prisutni

Kad se vaša deca vrate u školu, možda će vam se dogoditi pojava suza i tantruma, jer reaguju na promeenu što im roditelji nisu manje dostupni.

Proveli ste puno vremena zajedno zbog karantina. Možete si olakšati to tako što ćete stvarno biti prisutni s njima neposredno pre i posle škole, tako da se osećaju sigurno. Pružite im punu pažnju, čak i ako traje samo minutu, i videćete efekte.

Ograničite zabrinutost

Upravljanje emocijama vaše dece povezane s povratkom u školu može biti teško.

Pokušajte dodati namirnice koje podstiču spavanje.

Komunicirajte

Najvažnije sredstvo u rešavanju mnogih problema je upravo kvalitetna komunikacija, koja je važna i za upravljanje stresnim situacijama s kojima će se djeca i roditelji verovatno susresti tokom školske godine stoga je održavanje komunikacije ključno u procesu pripreme za školu.

Deca bi sa svojim roditeljima trebalo da slobodno razgovaraju o svojim nadama i razočaranjima, uspesima i neuspesima, radostima i strepnjama te brojnim drugim problemima. Roditelji bi trebali djetetu odgovoriti bez prigovaranja, kritikovanja i teskobe zato što na taj način detetu ulivaju sigurnost i pouzdanje da s njima mogu biti potpuno iskrena. Mirno prihvatanje detetovih osećaja i briga otvara roditeljima put prema uspešnijoj komunikaciji i boljem prilagođavanju na školu.

Budite jasni

Pokažite interes za školu i ponovite mu koliko vam je važan njegov uspeh u svim zadacima koji ga očekuju, ali, isto tako, koliko je truda potrebno da se do uspeha dođe.

Bez obzira kakav je uspjeh vaše dijete postiglo na kraju prošle školske godine, bitno je postaviti očekivanja za sedeću školsku godinu. Ako jasno kažete detetu šta od njega očekujete u ulozi učenika, te koje su posledice za neispunjavanje tih obaveza, lakše ćete se nositi sa svim poteškoćama koje vas čekaju.

Izvor: 24sata