Raspust za šetnju i preslišavanje

Zabava u kući uz dobru knjigu i društvene igre, a napolju druženje uz propisane mere.

Posle sasvim neuobičajenog prvog polugodišta u školama, zimski raspust je počeo i školarci ga polako troše već pet dana. Đaci se u školske klupe vraćaju 18. januara, a na tridesetodnevnom predahu od obaveza neće biti isto kao prethodnih godina. Nema radionica, igraonica, sportova u salama ni klizanja na otvorenom pa će školarci morati da se dovijaju u vezi sa zabavom i organizacijom slobodnog vremena.

Odmoriće se i nastavnici koji su imali mnogo posla. Oni koji su se slabije snalazili na društvenim mrežama, aplikacijama za telefone, sada su ih verovatno „doktorirali”. Držanje onlajn predavanja, slanje materijala preko vajber grupa, organizovanje pismenih zadataka nije bilo nimalo lako kada većina dece ne sedi u učionicama.

Baš zbog ove situacije u zemunskoj kući znanja „Svetozar Miletić” prvaci su tek pre nekoliko dana upoznali drugare iz drugih grupa svog odeljenja. Cela situacija uticala je na rad, ali su se, kažu u osmoletki, lavovski izborili i sada su svi na zasluženom predahu.

– Deci je sada najpotrebniji odmor. Ovaj period nije bio lak ni za koga, naročito za njih. Tu su i oni najmlađi koji su morali da se prilagode novom sistemu rada, za njih gotovo nepoznatom. Boravak u prirodi je nešto na čemu svi u školi insistiramo. U toku raspusta, kada su ograničene mogućnosti sa aktivnostima poput likovnih radionica i rekreativnog sporta, đaci mogu da šetaju i druže se napolju – kaže Dragana Perišić, nastavnica geografije i građanskog vaspitanja u OŠ „Svetozar Miletić”, i navodi da će u narednih mesec dana biti vremena za zabavu, ali i za kratko preslišavanje gradiva prve polovine školske godine.

Osmaci u Osnovnoj školi „Zmaj Jova Jovanović” su u ovom periodu prioritet kolektiva. Za njih je svake godine od 15. oktobra organizovana pripremna nastava, a dodatni časovi počinju upravo u toku zimskog raspusta. Profesorka srpskog jezika u voždovačkoj osmoletki Miljana Stepanoski dogovorila se sa svojim osmacima da na raspustu pored slobodnog vremena posvete pažnju gradivu koje će biti na prijemnom ispitu, ali i redovnom međusobnom kontaktu.

– Radimo sa decom koja pohađaju nastavu po IOP-u pa smo i za njih pripremili materijal kako bi nadoknadili propušteno u prvom polugodištu. Insistiramo na čitanju bilo kog štiva koje njima pričinjava zadovoljstvo. Upućujemo ih i na razne sajtove gde mogu da nađu korisne stvari, a pre svega da nastave komunikaciju sa nastavnicima. To ne mora biti u istom intenzitetu kao kada je školska godina u toku, ali smo iz iskustva zaključili da đacima mnogo znači kada je profesor otvoren za razgovor, spreman da odgovori u svakom trenutku. Deca koja se takmiče u toku raspusta dobijaju dodatne materijale i na tome insistiraju jer im je zanimljivo da to rade – kaže Stepanoski.

Đaci viših razreda ove kuće znanja u naselju Braće Jerković dobili su zadatak da u toku raspusta urade prezentacije iz srpskog jezika uz pomoć udžbenika iz gradiva koje su prešli u toku prvog polugodišta. Kako kaže prof. Stepanoski, dodatna motivacija im je najviša ocena iz praktičnog rada na samom početku druge polovine školske godine. Ovaj vid zabave kroz učenje mogu da rade u paru ili onlajn sa više drugara. Bitno je da kroz igru i na zanimljiv način usvoje ono što su propustili ili ga samo još više utvrde.

Dok su nastavnici uglavnom zagovornici radnog raspusta, pedagozi smatraju da je najbolje slobodno vreme provesti na otvorenom.

– Uvek bih preporučila deci da izađu napolje. Bavljenje nekim sportom na otvorenom ili šetnje u prirodi u društvu jednog ili dva druga ne može da škodi. Uz pridržavanje epidemioloških mera, distance, boravak na vazduhu svakako je bolji nego višesatno provođenje pred kompjuterom. Đaci inače provode dosta vremena držeći telefon ili ispred kompjutera, naročito sada kada je nastava prebačena na onlajn. S tim u vezi im je neophodan odmor od uređaja – ocenjuje Marija Nikolić, pedagog OŠ „Ivo Andrić” na Kanarevom brdu.

U kućnoj atmosferi, ušuškani pod toplim prekrivačem, oni koji vole da čitaju uvek mogu da pronađu zanimljivo štivo i delić dana odvoje za čitanje dobre knjige. Mogućnosti jesu ograničene, ali to ne znači da nema načina da se vreme kvalitetno provede. Društvene igre su uvek u modi, a to je i jedan od načina da se porodica okupi. Brojni roditelji rade od kuće pa je ovo prilika da se ubrzani tempo života koji svi vode u normalnim uslovima prebaci u sporiju brzinu i posveti ukućanima.

– Činjenica je da će većina gledati televizijski program i filmove, surfovati po internetu, ali i tu mogu da nađu korisne i zanimljive sadržaje. Tu su sajtovi zooloških vrtova širom sveta gde mogu onlajn da posmatraju životinje, zatim šetnja kroz domaće i strane muzeje, predstave – navodi Nikolićeva i zaključuje da je socijalna interakcija deci neophodna.

Izvor: Ana Popović/Politika