Najefikasniji način učenja – čitaj i ponavljaj

„Čitaj i ponavljaj“ je način kojim su nas učili baš svi, od roditelja do profesora.

Ovaj način učenja se perfektno slaže sa načinom prenošenja znanja u našim školama: reproduktivno i „što više to bolje, bez obzira da li će ti to što učiš ikada zatrebati (a obično ne zatreba)“. Bez obzira na uzrast, svi ga dobro znamo, jer je ovakvo učenje neodvojiva realnost našeg školskog sistema.

Ova metoda učenja ima i svoje ime, ovo je ČPČPP metoda učenja, imenovana po prvim slovima sledećih reči:

  • Č – Čitati površno pre potpunog koncentrisanja na materijal

  • P – Pitati se i proučavati koji je deo gradiva važan.

  • Č – Čitati svesno i koncentrisano.

  • P – Pamtiti pročitano prepričavanjem.

  • P – Ponavljati.

Ovako bi rebalo da izgleda proces učenja po ovom načinu racionalnog proučavanja gradiva. Ne zvuči privlačno, jel tako? Ali, šta ako neki njegov deo ipak ima smisla? Mora da postoji neka pozitivna strana ovakve metode, a jedini način da to otkrijemo (svako od vas za sebe, individualno), je da analiziramo malo dublje sam proces učenja.

Čitati pre potpunog koncentrisanja na materijal

Poenta površnog i brzog čitanja je da dobijete najbolji mogući pregled gradiva pre nego što pređete na važne delove i detalje teksta.

Potražite spisak najčešće korišćenih reči ili izraza koji se najčešće nalazi na kraju knjige. Pročitajte predgovor knjige ili uvodni deo teksta u kojem se najčešće opisuje čime se taj tekst bavi. Pročitajte podnaslove i pogledajte prateće tabele ili slike koje se nalaze uz tekst.

Pitati se i proučavati koji deo gradiva je važan

Ovo je deo učenja kada treba da postavljate pitanja: zašto, ko, kada, gde, šta i slično. Ovo vam pomaže da što bolje zapamtite informacije koje ste pročitali. Postavljanjem pitanja lakše možete otkriti sopstvene slabosti i neznanje vezano za tekst. A takođe, lakše ćete ga i premostiti i povezivati informacije.

Čitati svesno i koncentrisano

Koncentrišite se i čitajte brzo. Pronađite vodeće misli teksta i ključne ideje. Dok to radite obeležavajte tekst, podvlačite ono što je potrebno da zapamtite. Nemojte podvlačiti ono što već znate, već ono što će vam biti bitno da upamtite kad budete ponavljali. Ključno je da ne podvlačite više od onoga što je bitno.

Takođe, obraćajte pažnju i na slike i grafikone koji prate tekst, i to će vam pomagati da napravite veze koje će vam pomoći u bržem prisećanju.

Pamtiti pročitano prepričavanjem

Pokušajte da ponavljate na dva načina:

  • Kada ste gotovi sa čitanjem, prepričajte tekst sopstvenim rečima. Svi znamo da se učenjen napamet gradivo lako i brzo zaboravi, ali ukoliko to obavite prepričavanjem teksta na svoj način, poboljšaće se i stepen pamćenja.

  • Možete i da zabaležite pored teksta svoje mišljenje, utiske, razmišljanja o glavnim idejama teksta. Bitno je da glasno izgovarate sve svoje misli.

Ponavljati

Svaki put kada ste nešto naučili trebalo bi da odmah to i ponovite: glasno i prepričavajući sami sebi. Tako ćete utvrditi da li ste nešto propustili. Kada naučeno ponovite istog dana, ponovite ponavljanje još jednom dva dana posle.

Izvor: porodicnicentar.com