Kako i koliko treba čitati knjige?

„Imao sam u životu samo jednog pravog i iskrenog prijatelja: knjigu.” – Fransoa Volter

Pored toga što vežba mozak i vodi do sve bolje koncentracije, čitanje knjiga poboljšava samopouzdanje i uči nas boljoj komunikaciji.

Nakada je knjiga zauzimala veoma važno mesto u životu svakog čoveka. U poslednje vreme ljudi sve manje čitaju, retkost je, a možda i gotovo čudno, videti nekog u parku kako čita knjigu.

Članovi narodnih i školskih biblioteka većinom su učenici osnovnih škola, srednjoškolci i studenti. Iako, prema statističkim podacima, mladi najviše pozajmljuju knjige iz biblioteka, postavlja se pitanje da li oni dovoljno čitaju. Da bismo odgovorili na ovo pitanje moraćemo pozvati u pomoć matematiku.

4 500 reči za pola sata 

Koliko reči može da se pročita u minutu?

Ako je u pitanju vešt čitač, može se pohvaliti sa 150 reči u minutu, što znači da za pola sata pročita 4.500 reči.

Pretpostavimo da čita svakog dana po pola sata. Onda će za sedam dana da pročita 31.500, a za mesec dana 135.000 reči.

Dvanaest knjiga godišnje

Ako se ovaj broj pomnoži sa 12, koliko ima meseci u godini, dobićemo brojku od 1.620.000 reči. To je ukupna suma reči koju može jedan prosečni učenik da pročita u toku jedne godine, ako čita samo pola časa dnevno. Knjige koje čitate obično imaju dvadeset do četrdeset hiljada reči. Prosečno oko 20.000 reči. Znači da u toku jedne godine prosečan učenik može da pročita približno dvanaest knjiga. Naravno, u ovo čitanje ne računamo uobičajeno čitanje dečjih i drugih listova i časopisa.

Čitati se može na mnogo načina, i zato čovek treba da ima mnogo pameti da bi mogao dobro da čita. – Gustav Flober.

Ako ste pročitali dvanaest knjiga u toku godine, sada se postavlja pitanje kako ste ih pročitali. Čitanje je velika umetnost. To nije samo sricanje slova i slogova. To je mnogo više od toga. Pre svega, to je zauzimanje kritičkog stava prema tekstu koji imate pred sobom. Svaka knjiga ima neku poruku. Naime, kad čitate neku knjigu, ono što se odvija pred tvojim očima, morate primiti sa najvećim razumevanjem. Ali to nije sve.

To je tek prvi proces u čitanju.

Da bi uživanje u čitanju bilo što veće, ono što ste pročitali i razumeli, morate da ocenite, ili kako smo rekli, da se na to kritički osvrnete. 

Ne odmah posle čitanja, sačekajte da se bura od čitanja slegne. Neka prođe izvesno vreme. Ono što ste pročitali, sada će u drugom svetlu samo isplivati na površinu vaše svesti i tada će biti sve jasnije i preglednije. Kao što vidite, naviknite se ne samo što više da čitate, već naučite i kako da čitate.

Izvor: mojedete.info