Evo kako da naviknete mališana na nove školske obaveze

Ponovna adaptacija učenika na školu podrazumeva spremnost deteta da prihvati nove obaveze, ali i spremnost roditelja da mu u tome na pravi način pomogne i obezbedi uslove za uspešan rad.

Prevashodno ono mora igru zameniti obavezama i sistematskim radom. Igra se ne isključuje ali se pomera u drugi plan. Igra se ne sme eliminisati jer je neophodna za razvoj brojnih funkcija, ali sada obaveze dobijaju primat.

Da bi se dete naviklo na rad to treba činiti postepeno. Navike se ne stiču preko noći već dugotrajnim ponavljanjem određenih radnji. Dete je potrebno usmeravati da svoje stvari svakodnevno ostavlja na svoje mesto, da obavlja neke poslove u kući koji ne zahtevaju mnogo snage i vremena ali koji će biti njegova redovna obaveza. Ono upravo obavljanjem ovih poslova stiče samostalnost i samopouzdanje koji su osnova zdrave i zrele ličnosti i odgovornog učenika.

Kako bi se stvorile navike za školski rad, dete treba da ima stalno mesto za rad, pribor i knjige kao i određeno vreme za rad i odmor.

Zajedno sa detetom odredite radni prostor. Ukoliko postoji dečija soba, pretvorite jedan njen deo u mesto za rad. Ako niste u mogućnosti da detetu obezbedite prostor za rad, igru, druženje i odmor u jednoj sobi kreirajte te prostore na više mesta u kući, vodeći računa o tome da dete, ukoliko ne može da ima lični prostor, mora da ima lično uređen prostor.

Olakšajte detetu vezivanje za učiteljicu

Deca moraju da se vežu za svoje učitelje kako bi bila spremna za učenje. Ako osećate da vaše dete nema dobar odnos sa učiteljicom, obavezno je kontaktirajte. Objasnite joj da se dete još uvek nije naviklo na nove školske obaveze i zamolite je da obrati dodatnu pažnju na njega. Verujte ni jedan profesionalan pedagog neće odbiti vašu molbu.

Olakšajte detetu povezivanje sa drugom decom

Deca moraju da budu povezana najmanje sa jednim deteteom. Ako vašem detetu nije prijatno da pozove drugare jer nije sigurno kako će oni reagovati, možete da pozovete drugu mamu na kafu posle škole.

Dajte detetu način da ostane u vezi sa vama tokom dana

Za većinu dece najveći izazov je da se rastanu od roditelja kad odlaze u školu. Razvite ritual kao što je veliki i značajan zagrljaj i recite mu koliko ga volite.

Izvor: mamaibeba.com