Kreativnost kao faktor u razvoju deteta: Radionice i dani otvorenih vrata u novosadskoj „Kući znanja”

Plan i program u školama često je preobiman i ne omogućava deci dovoljno prostora da se bave kreativnim stvarima. Kreativnost igra veliku ulogu u razvoju deteta podstičući razvoj kompleksnih kognitivnih sposobnosti.

Kreativna deca bolje koriste svoje slobodno vreme, lakše usvajaju nova znanja, bolje razumeju svet oko sebe, a i uče kroz greške. U „Kući znanja” u Novom Sadu, kreativnost i znanje koegzistiraju. Tu se pronalazi prostor za kreativnost koji je često u školama „sužen” ili potpuno nedostupan.

Zato su počeli sa organizovanjem kreativnih radionica, dana otvorenih vrata, kao i preduzetničkih radionica za decu osnovnoškolskog uzrasta.

Kreativne radionice

Ramona Ručnov, osnivačica „Kuće znanja” objašnjava da na radionicama gostuju đaci i njihovi učitelji iz osnovnih škola u Novom Sadu, ali da mogu da dođu i deca koja su „u prolazu sa roditeljima, bakama i dekama”. U narednom periodu zakazano je nekoliko radionica na teme proleća, Uskrsa, cveća i bajki.

Nakon što su već uspešno održane radionice „Svet životinja” i „Mami na dar”, a sada slede „Družimo se sa sovama” (16. mart) tokom koje će razgovarati o ovim pticama, ali i praviti maske u obliku sove, potom „Došlo nam je proleće” (21. mart), na kojoj će se pričati o proleću i praviti „vesnici proleća”.

Družimo se sa Novim Sadom

Jednom mesečno organizuje se i „Dan otvorenih vrata” u večernjim časovima. Ova aktivnost nazvana je „Družimo se sa Novim Sadom”, a otvorena je za sve, uključujući i turiste.

Kroz naredna dva događaja koja su zakazana za 23. mart i 20. april goste će voditi glumac u ulozi Čika Jove Zmaja. On će dočekivati goste na vratima i odvesti ih u neka stara vremena. Deca će imati priliku da slušaju priče o Novom Sadu koje su zapisane u starim novinama.

Kreativno-edukativne radionice namenjene učenicima od prvog do četvrtog razreda (od 10 do 18h)

16. 3. DRUŽIMO SE SA SOVAMA

21. 3. DOŠLO NAM JE PROLEĆE

1. 4. APRILSKE ŠALE

6. 4. DOČEKAJMO USKRS U RADOSTI

13. 4. BAŠTA PUNA CVEĆA

20. 4. DOČEKAJMO USKRS U RADOSTI

27. 4. SVET BAJKI

Dani otvorenih vrata namenjeni svim Novosađanima, deci, roditeljima, bakama, dekama, ljubiteljima umetnosti i pozorišta, I svim turistima koji su se naši u Novom Sadu (od 17 do 18.30 h)

23. 3. DRUŽIMO SE SA NOVIM SADOM (I deo)

20. 4. DRUŽIMO SE SA NOVIM SADOM (II deo)

Deca preduzetnici

Zanimljive su i preduzetničke radionice za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole.

„Sa preduzetničkim obrazovanjem se počinje od malih nogu. Treba da se razvija preduzetničiki duh kod deteta još od pospremanja kreveta, kada dete nauči samo da se osvrne za sobom i preuzme odgovornost”, kaže Ručnov.

Ipak, ove sada radionice biće namenjenje isključivo đacima starijeg osnovnoškolskog uzrasta, kako bi im omogućili da bolje organizuju svoje vreme.

„Bavićemo se organizacijom slobodnog vremena, i uopšte, organizacijom vremena. Sedmacima će to biti odlično da naprave raspored aktivnosti za pripremanje mature iduće godine, a osmacima za obaveze koje imaju u srednjoj školi”, objašnjava osnivačica „Kuće znanja”.

Takođe, vikendom se u „Kući znanja” i dalje drže časovi maturantima, i to grupama koje su prihvatile celokupni program od sedam predmeta. Kako se približava jun, deca mogu da se javljaju i za časove iz individualnih predmeta.

Sve ostale sportske, muzičke, obrazovne i druge aktivnosti, kao i dnevni boravak, nastavljaju se po planu.

 

Izvor: 021.rs