Pametni i važni saveti za odgajanje devojčica

Bilo da ste vi i vaša ćerka bliske ili stalno vodite borbu jedna sa drugom, puno je toga što možete da uradite sada da bi taj odnos bio dobar i kada vaša devojčica odraste.

Svaki majka–ćerka odnos je drugačiji. Ima onih koje se slažu od početka i onih čiji je odnos konstantan izazov. Bilo da ste vi i vaša ćerka bliske ili stalno vodite borbu jedna sa drugom, puno je toga što možete da uradite sada da bi taj odnos bio dobar i kada vaša devojčica odraste.

Saznajte koje su to ključne stvari u izgradnji jakog odnosa i u podizanju srećne i zdrave devojčice.

 

Odgajajte je kao osobu, a ne kao princezu

Od momenta kada saznate da ćete roditi devojčicu ljudi će vas verovatno obasipati slatkim haljinicama i ostalim roze ili princeza stvarima. Nema ništa loše u filmovima o princezama i haljinama roze boje ako istovremeno podstaknete i ostale imaginarne igre. Nemojte ograničavati vašu devojčicu na igru oblačenja u lepe haljine i čekanje princa.

Kroz imaginarine igre negujete osobine kao što su duhovitost, izdržljivost, samopouzdanje. Naučite je da bude dobro edukovana, informisana i sa lepim manirima, a ne vladar imaginarnog kraljevstva. Dok je još mala podstaknite je da se odvoji od igranja princeze da bi se fokusirala na učenje i timski rad. I ohrabrite je da proba i nešto novo kao što je karate ili fudbal.  

I znajte, dete od 6 godina koje je ljubitelj princeza i dete od 16 godina koje misli da je princeza su različite stvari.

 

Negujte njeno samopuzdanje

Kako je lepa. Kako joj je lepa haljina. Verovatno da ćete ovakve rečenice često čuti tokom detetovog odrastanja. I sigurno da je vaše dete divno. Ali moramo da budemo oprezni prilikom naglašavanja osobina koje vrednujemo i komplimenata koje dajemo devojčicama. Lošim primerom možemo uticati na to da budu preokupirane izgledom, postaviti loš model samopoštovanja i podstaći nezdrava očekivanja u vezi izgleda devojčica u tinejdžerskim i kasnijim godinama.

Fizičke pohvale su dobre, ali kada su u ravnoteži sa ostalim pohvalama u vezi njene duhovitosti, kreativnosti, matematičkim veštinama i sl. Nema boljeg uzora od majke, koja može da pokaže detetu da lepota osobe dolazi iznutra i da nema nikakave veze sa šminkom, odećom, visinom ili težinom.

 

Podstičite pozitivnu sliku zdravog tela

Kao što smo rekli, majka je najbolji uzor za svoju ćerku. Zbog toga je važno da majka pokaže samopouzdanje u vezi izgleda svog tela i da sa ćerkom ne diskutuje jedino o tome da mora na dijetu jer se oseća debelo. Nesigurnost se često prenosi upravo sa majke na ćerku.

Gojaznost je postala veliki problem već u dečijem uzrastu, ali i mnoge devojke sa pravilnom težinom imaju problem da prihvate izgled svog tela. Sve više raste broj dece koja su već od desete godine na dijetama i dece koja su nezadovoljna svojim telom. Loša slika o sopstvenom telu može da prouzrokuje opadanje samopozdanja i ozbiljne poremećaje u ishrani.

Podstičite svoju celu porodicu na vežbanje i na zdravu ishranu i to sve sa ciljem ka dobrom zdravlju, a ne da smanjite veličinu odeće ili da imate lepo telo za plažu.

 

Očekujte nekada ne tako damsko ponašanje

Naša očekivanja kako zadržati ljupkost kod devojčica se uglavnom odnose na izgled i ponašanje. Stereotipi čine da mislimo da devojčice uvek treba da zadrže blag temperament, pristojnost i spremnost da udovolje drugima, ali to nije fer i nije izvodljivo.

I devojčice mogu da imaju napade besa, a tinejdžerke razne ispade. One mogu da urade neke ne baš lepe stvari i da se ne ponašaju damski, na primer da bace igračku ili da zalupe vratima. Ili čak mogu da odbiju da pomognu nešto mami samo zato što ne mogu da budu jednako besne, tvrdoglave i buntovne kao dečaci.

Ovakvo loše ponašanja može biti povezano sa sticanjem nezavisnosti, razvojem asertivnosti i sopstvenog identiteta. Ne treba da prihvatite loše ponašanje vaše ćerke ali morate da prihvatite da nekada dođe i do nedoličinog ponašanja i da može da ima loše dane. U suprotnom možete doživeti veliko iznenađenje.

 

Ne težite perfekciji

Mnogo devojaka teži perfekciji kako bi udovoljile nastavnicima, roditeljima, trenerima i ostalim odraslim ljudima oko sebe. Perfekcija jeste dobra osobina, ali ako je u zdravim dozama, tada može vašu ćerku pogurati ka uspehu. Međutim, hronična perfekcija može da dovede do anksioznosti, depresije, poremećaja ishrane, sagorevanja i slično. Procenite svoja očekivanja za ćerkina dostignuća u školi, sportu i ostalim oblastima. Pokažite joj da je u redu da ponekad uspori.

Da li biste voleli da imate dete koje zvuči lepo na papiru ili dete koje poseduje veštine da bude srećno i zadovoljno svojim životom?

 

Izbegavajte da vi budete zaduženi za rešavanje njenih problema

Vi, kao mama, već upravljate mnogim stvarima u vašem životu kao i u životu vaše porodice. Zbog toga ne dozvolite da sebe pretvorite u osobu koja je zadužena za rešavanje svakog problema koji se pojavi. Lepo je to što želite da zaštitite vaše dete, ali to ne podrazumeva mešanje u svaki delić njegovog života. Ako dobije lošu ocenu ili se posvađa sa drugarima, uvek prvo pričajte sa njom o tom problemu. Nemojte odmah podizati slušalicu i zvati nastavnika da popravi vašem detetu ocenu ili drugare da dođu da se igraju sa njim.

Obratite pažnju na ozbiljne događaje kao što su: loše ocene jedna za drugom, promena cele grupe prijatelja i to preko noći ili loše raspoloženje prilikom prekida emotivne veze. Pričajte o tome sa vašom ćerkom, pitajte je čemu se nada i kako možete da je podržite. Ali zapamtite da njene veze i njene ocene na kraju pripadaju samo njoj. I to će biti prilika da nauči mnogo iz njih.

 

Podstaknite njenu nezavisnost

Između podsticanja opuštenijeg života i izbegavanja rešavanja svih problema vaše ćerke stoji još jedna strašnija stvar za roditelja – da joj dopusti da bude nezavisna.

Godine će proleteti i odjednom će vaša ćerka biti na fakultetu ili u nekom drugom „svom” svetu. U tinejdžerskim godinama neće samo naučiti ko je ona, već i kako da postupa prema poslu i ozbiljnim stvarima. Tokom tog perioda treba i dalje da vodite računa o njenom zdravlju, ali ne i da joj radite domaće zadatke i sve kućne poslove da završavate umesto nje. Pored domaćih zadataka i kućnih poslova, i nezavisno planiranje obroka, neki letnji poslovi i raspored budžeta biće od velike koristi za pripremu vaše devojčice za život odvojen od mame i tate.

 

Budite majka, ne prijatelj

I ako ste vi i vaša ćerka toliko bliske da delite sve stvari i tajne međusobno, ipak postoji granica i trudite se da je ne prelazite. Devojčica koja živi pod vašim krovom možda vam izgleda kao prisna prijateljica i ortakinja za razmenu garderobe, ali ona je vaša ćerka. Ne kupujte joj pivo, ne kršite pravila, ne delite uske pantalone sa ćerkom i slično samo da biste bili „kul” mama.

Kada dete shvati da ste prešli granicu majka–ćerka, može da vas uvredi zbog prelaženje upravo te granice u kojoj većina njenih vršnjaka uživa u odnosu sa njihovim roditeljima. Svakako će jasna granica učiniti da bolje prebrodite period razdvajanja u trenutku kada za to dođe vreme.

 

Obratite pažnju na favorizovanje

Vaša prirodna bliskost sa ćerkom može lako da sklizne u favorizovanje i tako izazove rivalstvo između vaše dece. Sva deca su osetljiva na favorizovanje, bez obzira na njihov pol ili pol drugog deteta. Zbog toga pokušajte da svu decu gledate i o njima brinete isto.

Ne upoređujte vašu decu u ocenama, sportu, težini ili bilo čemu što može da se meri. To može da bude loše za dečje međusobne odnose, ali i odnose između majke i ćerke.

 

Setite se svojih tinejdžerskih dana

Uvek imajte na umu da devojčice sazrevaju ranije od dečaka. Vaša ćerka može da dođe u period potrebe za nezavisnošću i privatnosti i nepredvidive ćutljivosti i pre nego što to očekujete.

Tokom perioda rane adolescencije i vi ste ispoljavali želju za nezavisnošću ili ćutljivost ili čak pasivnu agresivnost. Ovo je sjajna prilika da se prisetite kakvi ste bili vi u godinama u kojim je i vaša ćerka sada i pokušate da budete što razumniji. Pored toga što tražite svakodnevnu komunikaciju sa vašom ćerkom pustite je i da provodi vreme sama u sobi ili sa svojim prijateljima. Učite i radite na komunikaciji tokom neslaganja, ali imajte na umu i izazove koje pruža moderno doba tinejdžerima koji traže svoj put.

 

Izvor: najboljamamanasvetu.com