5 jednostavnih trikova da što brže pobedite prehladu i kašalj kod dece

Sezona bolesti je odavno otvorena, posebno za roditelje čija deca idu u vrtić ili školu.

Kako temperature padaju, sve smo zatvoreniji u svojim domovima, sobe se sve manje provetravaju, a bakterije i virusi u tome veoma uživaju. Ako je bolest već prisutna, donosimo nekoliko saveta kako da na što prirodniji način pomognete svom detetu da se brže oporavi, a ovi saveti će svakako pomoći u ublažavanju i potpunom otklanjanju kašlja. Nema ništa gore od gledanja vlastitog deteta kako pati, pa se nadamo da će naši saveti uskoro doneti poboljšanje!

Hidratacija

Iako se često govori o važnosti dovoljnog unosa tečnosti, poželjno vode, možda niste znali da je dovoljna hidratacija takođe veoma važna za oporavak od prehlade i zaustavljanje kašlja. Zašto je to tako? Redovno pijenje vode tokom kihanja i kašljanja smanjuje upalu u grlu i ispire infekciju iz grla. Topli napici će takođe dobro obaviti posao, tako da uz vodu možete svom detetu ponuditi supe i čajeve. Sveže ceđeni prirodni sokovi na sobnoj temperaturi takođe mogu biti dobar izbor ako se konzumiraju u manjim količinama i ako dete nema upalu grla jer kiselina iz sokova može da izazove peckanje u grlu.

Vlažnost vazduha

Suv vazduh, osim što je uzrok nadražujućeg kašlja, olakšava širenje svih sitnih čestica kroz vazduh. Koristite ovlaživač ili staru dobru metodu, prokuvajte vodu u loncu i pustite da se para širi po prostoriji. Ako dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja, cela porodica će disati.

Ispiranje grla i nosa

Grgljanje vode sa morskom solju može pomoći kod upale grla i grla, dok ispiranje nosa fiziološkim rastvorom vlaži i čisti sluzokožu i može biti od velike pomoći kao preventivna mera. Neka vaši mališani peru nos svaki dan odmah po dolasku iz vrtića/škole i tako ćete izbeći bolesti.

Zdravlje ulazi kroz usta

Preparati za jačanje imuniteta na bazi pčelinjih proizvoda (za decu dovoljno da ih konzumiraju), topli čaj sa medom i limunom, puno voća i povrća, što manje slatke hrane, sve su to saveti koji mogu da ojačaju imunitet celine porodica.

Telu je potreban odmor

Umor može imati veliki uticaj na zdravlje. Osim što nam imunitet pada ako ne vodimo dovoljno računa o sebi, i nedostatak odmora dok smo bolesni može da produži bolest.

 

Izvor: maminkutak.com