Đaci mogu i besplatno da se pripremaju za prijemni ispit

Roditelji papreno plaćaju deci privatne časove, a ne znaju da može i besplatno

Još od septembra prošle godine, osmaci su samostalno počeli da se pripremaju za polaganje prijemnog ispita za upis u srednju školu. Već od aprila, krenulo je intenzivnije obnavljanje gradiva, pa su tako mnogi đaci krenuli na privatne časove iz srpskog jezika i matematike, koji su ove godine skuplji. Nažalost, mnogi od njih, kako se čini, ne znaju da mogu potpuno besplatno da se pripremaju za završni test u pojedinim školama, u zavisnosti od opštine na kojoj se nalaze.

Đaci osmaci koji ove godine upisuju srednju školu, započeli su poslednje pripreme za polaganje prijemnog ispita koji je zakazan za 17, 18. i 19. jun.

I dok se jedni samostalno pripremaju za završni test, drugi se okreću ka profesorima koji im drže privatne časove za oko 2.000 dinara po času.

Međutim, đaci mogu i poptuno besplatno da obnavljaju gradivo stečeno tokom osnovnog školovanja i to u školi koju su pohađali ili u nekoj drugoj, ali na teritoriji opštine kojoj pripadaju.

Druga opcija za besplatne pripreme ali onlajn putem je projekat „Mala-matura.com“ koji je nastao pod pokroviteljstvom Srednje škole za informacione tehnologije ITHS.

Gradska opština Savski venac i ove godine organizuje prijavu za besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature za učenike završnih razreda svih osnovnih škola za teritorije opštine.

Cilj ovog programa je da osmaci obnove stečeno znanje i da se što bolje pripreme za polaganje prijemnog ispita.

Pravo na pohađanje besplatne pripremne nastave za polaganje prijemnog ispita iz matematike i srpskog jezika i književnosti imaju svi učenici osmog razreda sa prebivalištem na Savskom vencu bez obzira da li pohađaju školu na teritoriji opštine.

Svi zainteresovani roditelji đaka mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu Gradske opštine Savski venac, a časovi se održavaju vikendom u prostorijama Kancelarije za mlade Savski venac.

Na opštini Savski Venac nalazi se jedanaest škola čija je osnovna delatnost osnovnoškolsko obrazovanje, a to su: Muzička škola “Stanislav Binički”, Osnovna škola “Isidora Sekulić”, Osnovna škola “Petar Petrović Njegoš”, Osnovna škola “Radojka Lakić”, Osnovna škola “Stefan Nemanja”, Osnovna škola “Vojvoda Mišić”, Osnovna škola “Vojvoda Radomir Putnik”, Specijalna osnovna škola “Anton Skala”, Specijalna osnovna škola “Dragan Hercog”, Škola za oštećene sluhom-nagluve “Stefan Dečanski”, Škola za osnovno i srednje obrazovanje odraslih “Đuro Salaj”.

I osmacima sa opštine Voždovac omogućeno je da se besplatno pripremaju za polaganje završnog ispita. Pripremu organizuju Opštine Voždovac i Ustanova kulture i obrazovanja „Narodni univerzitet Svetozar Marković“.

Zainteresovani se mogu prijaviti slanjem imejla na: maturavozdovac@gmail.com, a informacije mogu da dobiju i na telefon 011/344-59-57, radnim danima od 10 do 14 časova.

Organizacija besplatnih priprema obuhvata sve osnovne škole na ovoj teritoriji.

I gradska opština Novi Beograd nekoliko godina unazad organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature sa željom da se osmaci novobeogradskih osnovnih škola što bolje pripreme za polaganje predstojećeg završnog ispita.

Tako je ove godine organizovana nastava da se časovi srpskog jezika i matematike održavaju subotom i nedeljom i to – časovi matematike u periodu od 10,00-11,30 časova, a časovi srpskog jezika od 12 -13,30 časova.

Na Paliluli besplatna priprema u svih 17 škola

Besplatna onlajn priprema iz srpskog jezika i matematike za učenike osmih razreda za polaganje završnog ispita, koju Gradska opština Palilula organizuje za osmake svih 17 osnovnih škola sa Palilule, počela je 12. marta, a završava se 12. juna.

Časovi iz srpskog jezika i matematike su raspoređeni u 12 oblasti, tokom 12 vikenda, tj. subotom i nedeljom.

Nastava srpskog jezika održava se subotom u trajanju od 120 minuta, a matematike nedeljom, takođe, u trajanju od 120 minuta.

Kancelarija za mlade opštine Čukarica i ove godine organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature sa željom da se osmaci što bolje pripreme za polaganje predstojećeg završnog ispita.

Časovi srpskog jezika i matematike odvijaju se subotom i nedeljom u periodu sve do 16. juna ove godine. Nastava se održava u pet čukaričkih osnovnih škola:

-OŠ „Filip Kljajić-Fića“ na Banovom Brdu,

-OŠ „Đorđe Krstić“ u Žarkovu,

-OŠ „Ljuba Nenadović“ u Žarkovu,

-OŠ „Stefan Dečanski“ u Železniku i

-OŠ „Vuk Karadžić“ u Sremčici.

Iako je ovakva tradicija postojala i u školama na opštinama Zvezdara i Zemun, za sada nije poznato da li će je i nastaviti. U svakom slučaju, đacima se savetuje da prate sajtove ovih opština, kako bi bili u toku sa najnovijim dešavanjima u vezi sa pripremama za prijemni ispit.

Onlajn besplatna prirpema

Mala-matura.com je projekat besplatne online pripremne nastave za završni ispit, nastao pod pokroviteljstvom Savremene gimnazije i Srednje škole za informacione tehnologije ITHS.

Ovim projektom je svim osnovcima koje očekuje upis u srednje škole i gimnazije omogućena besplatna i visokokvalitetna pripremna nastava.

Mala-matura.com je baza odgovora na sva pitanja učenika u vezi sa gradivom i, što je još važnije, ti odgovori se prenose na najbolji mogući način. Čak i lekcije koje se inače smatraju najtežima i najmanje interesantnima, uz interaktivni sistem nastave postaju razumljive, a njihovo savladavanje zanimljivo.

Online kursevi iz srpskog jezika i matematike, kao i priprema za predmet po izboru, osmišljeni su tako da vam, kroz niz interaktivnih lekcija i testova, pomognu u savladavanju kompletnog gradiva potrebnog za polaganje završnog ispita. Znanje možete da proverite na simulaciji ispita sa realnim zadacima. Uz mala-matura.com ćete položiti završni rad bez muke i upisati školu koju želite.

U Sremskoj Mitrovici godinama unazad besplatne pripreme

Grad Sremska Mitrovica i ove godine organizuje besplatnu pripremnu nastavu za sve male maturante iz gradskih i seoskih sredina.

Besplatna pripremna nastava organizovana je za polaganje male mature iz srpskog jezika i matematike. Odvija se u četiri osnovne škole, dve u gradskoj i dve u seoskoj sredini – u Laćarku u OŠ „Triva Vitasović Lebarnik”, u Mačvanskoj Mitrovici u OŠ „Dobrosav Radosavljević – Narod”, a u gradu u osnovnim školama „Jovan Popović” i „Boško Palkovljević Pinki”.

Prošle godine bilo je oko 300 učenika koji su prošli kroz ovaj program, a očekuje se da će i ove godine biti veliko interesovanje.

Pripremna nastava je besplatna za sve učenike osmih razreda sa teritorije Grada.

 

Izvor: nova.rs