Za čistije škole u Vojvodini

Osnovna škola „Dušan Vukasović Diogen“ iz Ašanje proglašena je za najbolju u okviru projekta „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“.

U konkurenciji od 84 vaspitno-obrazovne institucije, Osnovna škola „Dušan Vukasović Diogen“ iz Ašanje proglašena je za najbolju u okviru projekta „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“, na šta su, kako kažu, neizmerno ponosni. Plaketa i nagrada, jednodnevni izlet za učenike ašanjske škole, kao i dvodnevni seminar za koordinatore, dodeljena u je Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu.

Prema rečima Dragane Jakšić Kostić, koordinatora tima za ekologiju, projekat je trajao od novembra, predajom konkursne dokumentacije, pa do maja kada su Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice prosleđeni izveštaji o realizovanim aktivnostima.

- Realizovali smo niz aktivnosti, kao što su obeležavanje važnih eko-datuma, reciklažne radionice, učešće u kampanji „Sat za našu planetu“, „Zeleni dan“ kada smo oplemenjivali zimzelenim rastinjem dvorišni prostor kao i atrijum, akcije „Limenka po limenka“ i „Čep za hendikep“, izlet na Obedsku baru u organizaciji Turističke organizacije opštine Pećinci, na čelu sa Ljubicom Bošković. Takođe smo učestvovali na raznim konkursima gde smo osvajali diplome i nagrade, a najznačajnija je nagarada na konkursu „Školski zeleni press“ i učešće u emisiji „Pitam se pitam“, koja se emituje RTV Vojvodine – kaže Jakšić Kostić i dodaje da sve ovo ne bi uspeli bez podrške roditelja, učenika i samih stanovnika Ašanje.

Učenici su sve vreme bili izuzetno motivisani jer do su do sada akcenat stavljali na zaštitu i očuvanje narodne tradicije, pa im je ekologija bila nešto novo.

Koordinatorka tima za ekologiju navodi da ovo priznanje predstavlja motivi za dalji rad i trud na planu promene svesti ljudi o važnosti očuvanja životne sredine, a da na ovome neće stati govori i činjenica da se od septembra ova škola uključuje u novi, ozbiljan međunarodni projekat „Eko paket“.