Srpski rječnik u kuhinji

U okviru manifestacije „Mart, mesec srpskog jezika” u organizaciji Društva za srpski jezik i književnost Srbije, Podružnice u Kovinu, uspešno je održan javni čas i završnica zajedničkog projekta „Srpski rječnik u kuhinji”.

Projekat su realizovale GSSŠ „Branko Radičević” i SSŠ „Vasa Pelagić” u okviru međuškolske saradnje i horizontalnog učenja. U projektu su učestvovali učenici druge godine gimnazijskog i IT smera i učenici treće godine kuvarskog smera. Ciljevi projekta su bili: upoznavanje sa kapitalnim delom naše leksikografije i kulture – „Srpskim rječnikom” Vuka Stefanovića Karadžića, istraživanje gastronomske terminologije u rečniku, kao i praktična primena – izrada hrane po receptu iz „Srpskog rječnika”. Mentorke su bile Maša Vuletić, profesorka srpskog jezika i književnosti, i Željka Petrović, profesorka kuvarstva. U svečanoj sali „Vasine” škole prvo je izveden javni čas u prisustvu učenika i zaposlenih škole, a zatim je usledila i degustacija pripremljene hrane: proje, kiselog mleka i ćufteta po Vukovom receptu.

Aktivi srpskog jezika i književnosti  srednjih škola su unapredili svoju saradnju, a svim učesnicima projekta uručene su pohvalnice i zahvalnice. Venera Arsenov Bojović, direktorka SSŠ „Vasa Pelagić”, izrazila je zadovoljstvo realizovanim projektom i podstakla na dalju saradnju dve ustanove. Za učenike je ovo bila lepa prilika da prošire svoje znanje, da se druže i da ono što su učili „nekad i tamo” primene „sada i ovde” – što je i cilj obrazovanja.

 

Izvor i foto: GSSŠ „Branko Radičević” i SSŠ „Vasa Pelagić”