Bezbednost dece u saobraćaju

Osnovna škola „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke i saobraćajnice u njenom krugu predstavljaju lokaciju za istraživanje, u okviru reginalnog centra Beograd, a u okviru Kampanje za podizanje svesti o bezbednosti saobraćaja dece u školama.

Ova škola jedna je od 20 škola u Srbiji koje učestvuju u ovim merenjima, podržanim od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ishod ovog Projekta je unapređenje znanja i veština učenika od 1. do 4. razreda o bezbednosti u saobraćaju, kroz obuku roditelja i učitelja, a u cilju smanjenja neželjenih posledica u saobraćaju.

Projekat traje već nekoliko meseci i obuhvata sledeće aktivnosti: anketa za učitelje i roditelje o tome šta deca trenutno znaju o bezbednosti na putu i šta nastavnici i roditelji smatraju da mogu da urade kako bi obezbedili adekvatna znanja deci, ucrtavanje puta kojim se njihovo dete kreće do škole, i obeležavanje kritičnih tačaka, ispitivanje znanja učenika u određenim saobraćajnim situacijama, sugestije roditelja, edukacija...

Tokom decembra učenici  2. razreda posmatrani su kao pešaci u saobraćaju u blizini škole, u realnim, ali kontrolisanim uslovima saobraćaja, dok su učenici 4. razreda predstavljali bicikliste čija su znanja merena na poligonu u školi. Kritične tačke koje je trebalo meriti su određene na osnovu ankete koju su popunjavali roditelji.

U završnoj fazi projekta u ovoj školi realizovan je seminar za sve učitelje naše škole i učitelje škola iz: Smedereva, Kragujevca, Velikog Gradišta, Radinca i Velike Plane.

Bravo za roditelje i učenike koji su aktivno učestvovali u ovom projektu!