Komoransko zlatno pero 2019

„Komoransko zlatno pero“ je manifestacija koja se obeležava tradicionalno svakog oktobra, već deset godina unazad, u organizaciji OŠ „Brana Pavlović“ Kruševac.

Cela manifestacija je smeštena u porti manastira Sveti Nikola u Komoranu, gde je davne 1821. godine osnovana škola „Brana Pavlović“ i koja sledeće godine slavi dva veka postojanja.

Ovogodišnja manifestacija „Komoransko zlatno pero“ obuhvatila je takmičenje učenika osnovnih škola, kruševačkih i okolnih opština, interaktivnu radionicu „Igre misli“, izložbu tradicionalne srpske hrane i Javni čas „ Kamen i voda“.

Kaligrafija je veština i umetnost lepog pisanja. Pismo je jedno od najznačajnijih tvorevina ljudske civilizacije. Od samih početaka pismenosti, umetnici kaligrafi, su se trudili da slovne znake ulepšaju i da ih učine primamljivim i jasnim za njihovu glavnu funkciju, a to je prenošenje informacija. Jedan od ciljeva takmičenja je da se i pored brzog razvoja informaciono - komunikacionih tehnologija, sačuva lepo pisanje i da mlade generacije ne zapostave rukopis i lepo pisanje usled svakodnevnog i višesatnog korišćenja računara i mobilnog telefona. Lepo pisanje je višestruko korisno. Ono razvija spretnost, preciznost, upornost i istrajnost a sve su ovo veoma važne osobine za razvoj ličnosti deteta.

Interaktivna radionica „Igre misli“ obuhvatila je igre za učenike predmetne nastave, pri čemu su proverili svoje intelektualne i kreativne veštine a  tako i obeležili i Dan intelegencije. Realizatori radionice su nastavnice Olivera Kolarić, Verica Sokolović i Marina Lazarević.

Inspiracija za temu Javnog časa ,,Kamen i voda“  bila  je Belovodska rozeta i reka Morava koja protiče ovim krajem, pa su učenici - takmičari u lepom pisanju prepisivali stihove na istu temu.

Manifestacija je završena prigodnim programom, dodelom zahvalnicom i nagradama učesnicima takmičenja.

 

Autor: Olivera Kolarić