Osnovna škola „France Prešern“ pola veka na četvrtoj adresi

Osnovna škola „France Prešern“ jedna je od osam osnovnih škola na beogradskoj opštini Rakovica. Od osnivanja škole, 1938. godine, nastava se odvijala na tri lokacije – u Ljutice Bogdana 46, Krupanjskoj 3 i Užičkoj 18.

Ovog 3. decembra navršava se tačno 50 godina otkako je škola smeštena u ulicu Stanka Paunovića Veljka 45, na Miljakovcu.

Osim prostora, škola je menjala i svoja imena. Prvobitno je bila Očigledna škola „Kneza namesnika Pavla“, potom Osmogodišnja škola „France Prešern“, a sadašnji naziv nosi od školske 1951/1952. godine i dobila ga je po slovenačkom pesniku poznatom po sonetima koje je posvetio Juliji Primicovoj, svojoj velikoj ljubavi.

Sa istoimenim školama iz Slovenije, kojih je tamo četiri, postoji višedecenijska kontinuirana saradnja u vidu razmene iskustava i ideja, stručnih usavršavanja, učešća na konkursima, ali i redovnih godišnjih poseta, tako da tradicionalno, i ove godine, škola dočekuje delegaciju iz Kranja koja će joj biti gost tokom ovih jubilejskih dana.

Školu odlikuju moderno opremljeni kabineti, velika fiskulturna sala, tri sportska terena, biblioteka sa preko 8000 knjiga, veoma stručan kadar koji obrazuje učenike raspoređene u 12 odeljenja mlađih i 13 odeljenja starijih razreda i zavidan broj nagrada na takmičenjima.

Prvih 50 godina na novoj adresi škola će obeležiti izložbom portreta i karikatura  zaposlenih od strane učenika i roditelja, svečanom akademijom i predstavom u Centru za kulturu Rakovica, 3.12.2019. u 18 časova.

Interesantan promo film o školi možete pogledati OVDE

Čestitamo!