Projekat ŠkoloGram – zaprati mudro!

Društvene mreže postale su ovih dana opasno igralište za decu i mlade.

Čini se da ni sami osnivači platformi poput Fejsbuka, Instagrama i TikToka nisu ni slutili koliku će moć imati društvene mreže u dvadeset prvom veku. Najsnažnije sredstvo za manipulaciju i plasiranje raznih, nefiltriranih sadržaja, sve više se koristi i u našim krajevima. Ukoliko ne naučimo učenike da razviju kritički odnos prema ogromnoj količini sadržaja, tačnije, ukoliko ih ne naučimo na koji način mogu prepoznati zloupotrebu društvenih mreža, upašće lako u zamku koja ih, kako ovih dana saznajemo, može koštati i života.

Razvoj kritičkog mišljenja kod učenika jedan je od osnovnih ciljeva redovne nastave. Kako je u poslednje vreme nastava izmeštena iz oflajn prostora u onlajn prostor, valjano bi bilo ukazati učenicima, ali i roditeljima i nastavnicima, na sve opasnosti koje vrebaju. Upravo iz želje da učenike podstaknemo da društvene mreže koriste i za učenje i plasiranje edukativnih i zabavnih sadržaja osmislili smo ovaj projekat.

1

Projekat ŠkoloGram podrazumeva niz aktivnosti koji će se realizovati u martu 2021. godine. Naša škola objavila je tri konkursa – literarni, logo-konkurs i foto-konkurs. Učesnici literarnog konkursa mogu biti učenici od petog do osmog razreda svih škola u Srbiji. Učesnici logo i foto konkursa mogu biti sadašnji učenici OŠ „14. oktobar”, roditelji i bivši učenici naše škole. Pored toga, projekat obuhvata i  pametne izazove u kojima će učestvovati učenici i mentori OŠ „14. oktobar”, OŠ „Vladimir Rolović” i OŠ „Vuk Karadžić” iz Pirota i OŠ „Branko Đuričić” iz Jagodine. Sve aktivnosti, ali i rezultati biće objavljeni na Instagram stranicama učenika i pomenutih škola. Cilj nam je da Instagram preplavimo stihovima, naučnim eksperimentima, sportskim veštinama, muzičkim, likovnim i igračkim talentima, da razmenjujemo iskustva, putujemo kroz vreme, družimo se i rešavamo matematičke probleme. 

Pored takmičenja u izazovima, na Instagram stranici postavićemo i filmove, emisije i reportaže, koje su snimali učenici kako bi podigli svest o zloupotrebi društvenih mreža i opasnostima koje vrebaju. Reći ćemo NE vršnjačkom i internet nasilju i podsticati učenike da Instagram koriste mudro, da znaju da upotrebe, ali ne i da zloupotrebe sadržaje koji su im plasirani.

2

3

Naš projekat podržale su mnoge kulturne institucije i pojedinci i donirali nagrade za najuspešnije učesnike. Zahvaljujemo se Todu Nikoletiću, pesniku, Nedeljku Popadiću i izdavačkoj kući Vitez, Dušanu Pejčiću, piscu, izdavačkim kućama Kreativni centar, Vulkan i BIGZ školstvo, koje su donirale knjige i udžbeničke komplete. Takođe se zahvaljujemo Narodnom pozorištu Pirot, Kulturnoj ustanovi VUK, Muzeju iluzija i Narodnom muzeju koji su donirali ulaznice za najuspešnije učesnike. Zahvaljujemo se i prijateljima našeg projekta koji veruju u nas i koji su donirali tablet i mobilne telefone i još mnogo vrednih nagrada. Naša škola, kao nosilac projekta, potrudiće se da svaki učesnik bude nagrađen za svoj trud. 

Vrlo je važno da između porodice, škole i ostalih kulturnih i obrazovnih institucija, ali i medija postoji čvrsta korelacija kako bismo u ovim teškim vremenima sačuvali naše mlade i obezbedili im sigurno detinjstvo i srećno odrastanje.

Tim za realizaciju projekat ŠkoloGram – zaprati mudro

Mentori: Jelena Bulatović, profesorka istorije, Ivana Radević, profesorka fizike, Dositeja Lekić, profesorka matematike, Dušica Nemanjić, pedagog, Marica Stojković, psiholog i Milica Živković, profesorka srpskog jezika i književnosti i autorka projekta

Ako su Vam potrebne informacije o drugim učesnicima to su:
Profesori OŠ „14. oktobar” Boris Milošević, profesor fizike, Stevan Tomić, profesor fizičkog vaspitanja, Aleksandra Knežević, profesorka geografije; Miloš Petrović, profesor srpskog jezika iz OŠ „Vuk Karadžić”, Pirot, Slađana Milanović, profesorka srpskog jezika iz OŠ „Branko Đurić” i Jelena Đorđević, profesorka srpskog jezika i književnosti iz OŠ „Vladimir Rolović”.

Projekat su podržali direktori pomenutih škola.

Autorka: Milica Živković, OŠ „14. oktobar”, Beograd