Projekat „Eko, a ne eho” u Paraćinu

Tokom ove školske godine, OŠ „Stevan Jakovljević” u Paraćinu dobila je sredstva Erazmus+ projekta mobilnosti za realizaciju projekta u oblasti opšteg obrazovanja.

Ovo je treći Erazmus+ projekat u našoj školi, ali je i projekat najvećih razmera, s obzirom na to da je samo jedan od tri projekta u celoj državi koji je dodeljen osnovnim školama u pogledu iznosa materijalnih sredstava.

Projekat pod nazivom „Eko, a ne eho” podrazumeva razvoj ekološke svesti i znanja o zaštiti životne sredine kod učenika i uključuje partnerstvo sa školama iz Turske i Rumunije, gde će učenici tri škole zajedno sa nastavnicima imati mogućnost da učestvuju u radionicama i aktivnostima u periodu od godinu dana. Škola „Stevan Jakovljević” je i koordinator projekta, dok projektni tim čini sedmoro nastavnika, kao i desetoro učenika sedmog razreda. 

Prva faza projekta realizovana je u periodu od 16. 10. 2023. do 20. 10. 2023. u školi u Paraćinu, gde je održan niz edukativnih predavanja i radionica, kao što su: „Zelena energija” – izrada solarnih panela od limenki, „Pomozi mi da uradim sam” – izrada didaktičkih sredstava od recikliranih materijala, „Dodirni me” – izrada bas-reljefa od recikliranih materijala, kao i „Eko-fit avantura u prirodi” – integrativna radionica nastave matematike i fizičkog vaspitanja u prirodi. 

Učenici i nastavnici su tokom pet radnih dana imali nekoliko poseta različitim prirodnim lepotama i rezervatima prirode naše države, kao što su Prirodnjački muzej u Svilajncu, Vodopad Buk i Resavska pećina, kao i obližnje izletište Grza, gde je i održana jedna od radionica projekta. 

Razmenu iskustava i upoznavanje sa kulturom Srbije, učenici i nastavnici ostvarili su kroz aktivnosti u kulturno-istorijskim ustanovama Paraćina, kao što su Kulturni centar, Gradska biblioteka „Dr Vićentije Rakić”, Muzička škola „Milenko Živković” i Zavičajni muzej, gde je održana radionica izrade keramike od prirodnih materijala. 

Tokom meseca novembra biće održan niz aktivnosti usmeren na širenje rezultata projekta, kao što je organizovanje izložbe izrađenih taktilnih slika, gde će Osnovna škola „Stevan Jakovljević” ugostiti i lokalno Udruženje slepih i slabovidih osoba. Učenici i nastavnici iz partnerskih škola će imati priliku da uzvrate gostoprimstvo tokom sledeće godine, gde učesnike projekta očekuje poseta školi u Turskoj u martu, kao i poseta školi u Rumuniji tokom aprila.

 

Jelena Marković, članica projektnog tima